Verhalen van veteranen uit de Lopikerwaard

Veteranen Lopikerwaard presenteren boek met veteranenverhalen

Op donderdag 8 april 2021 heeft de Stichting Veteranen Lopikerwaard het boek “Verhalen van Veteranen uit de Lopikerwaard” gepresenteerd. In dit boek vertellen negentien veteranen hun verhaal. Vroeger militair geweest, of nog steeds. Negentien veteranen uit Woerden, IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Lopik. De oudste is 93 jaar oud, de jongste 34.

Journalist Otto Beaujon interviewde hen. Ze zijn op vredesmissie geweest, of in een oorlog, of het schemergebied daartussen. Verhalen uit Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Libanon, de Golfoorlog, Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali. Openhartig vertellen ze over hun ervaringen. Over hoe ze er nu op terug kijken. Maar ook over wat het met hen gedaan heeft. Meerderen van hen dragen nog dagelijks de sporen met zich mee.

Het boekje is een eerbetoon aan deze negentien, maar ook aan alle andere veteranen uit de Lopikerwaard die zich ingezet hebben voor vrede en veiligheid. De Stichting Veteranen Lopikerwaard heeft het jubileumjaar “75 jaar vrijheid” aangegrepen om dit boekje uit te geven.

Overhandiging eerste boekje

Het eerste boekje is op 8 april uitgereikt aan de Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, Hans Oosters, en aan de Inspecteur der Veteranen, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang. Ook de burgemeesters van Woerden, Lopik, Oudewater, Montfoort en IJsselstein, allen ambassadeurs van de Stichting Veteranen Lopikerwaard, hebben het boekje overhandigd gekregen.

In de periode rond 4 en 5 mei 2021 is op een groot aantal basisscholen in de Lopikerwaard een gastles door een veteraan gegeven ("veteraan-in-de-klas"), waarbij de boekjes aan de groep 8 leerlingen zijn uitgereikt. Ook in 2022 zullen deze gastlessen verzorgd worden. Daarnaast is het boekje gratis verkrijgbaar voor alle veteranen in de regio.

Het boekje kon tot stand worden gebracht dankzij bijdragen van het VSB Fonds Woerden, het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), Rabobank Utrechtse Waarden e.o. en Kiremko B.V.

Bestellen

Het boekje kan besteld worden via de website. Het boekje wordt dan door Post NL thuisbezorgd. De kosten bedragen:
•  voor veteranen uit de Lopikerwaard:                                             boekje gratis, €5,00 verzendkosten. Totaal €5,00.
•  voor veteranen buiten de Lopikerwaard (gereduceerd tarief): boekje €7,50 plus €5,00 verzendkosten. Totaal €12,50.
•  voor niet-veteranen:                                                                            boekje €12,50 plus €5,00 verzendkosten. Totaal €17,50.

U kunt het boekje hier bestellen.
U krijgt per e-mail een betaalverzoek toegestuurd. Na betaling wordt het boekje verzonden.