Minister van Defensie in Oudewater

(foto: Alex de Kuijper)

Op woensdag 21 april kwam demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld naar Oudewater. Samen met burgemeester Danny de Vries ontving zij uit handen van Bert Jansen, voorzitter van de Stichting Veteranen Lopikerwaard, het boekje “Verhalen van veteranen uit de Lopiker­waard”.

Het bezoek van minister Bijleveld was op uitnodiging van de burgemeester van Oudewater, Danny de Vries. Burgemeester De Vries vertelde dat hij bij zijn aantreden in Oudewater door veteraan Ronald Gabriels was meegenomen naar het herdenkingsmonument aan de Waardse Dijk. Daar was hij onder de indruk geraakt van wat veteranen voor onze vrede en vrijheid betekenen.

De uitreiking van het boekje vond daarom ook plaats bij het herdenkingsmonument. Voorzitter Bert Jansen vertelde welk doel de Stichting Veteranen Lopikerwaard nastreeft: maatschappelijke waardering voor de veteranen die zich vaak met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor vrede en vrijheid. En meerderen van hen zijn  lichamelijk of geestelijk gewond teruggekomen. Het is belangrijk om die boodschap van  het belang vrede en vrijheid ook aan de jongere generatie door te geven. Daarvoor dient dit boekje en de gastlessen veteraan-in-de-klas. In het boekje vertellen veteranen openhartig hun soms aangrijpend verhaal. “Vrijheid is een werkwoord; het is nooit klaar!” citeerde hij burgemeester Van Domburg van IJsselstein.

Aansluitend overhandigde Bert Jansen, onder toeziend oog van de verzamelde pers, het boekje aan minister Bijleveld en aan burgemeester De Vries.

Minister Bijleveld vertelde dat ze erg betrokken is bij veteranen en hoe belangrijk ze het vindt dat er ook op lokaal niveau aandacht voor veteranen is. Om die reden probeert ze geregeld veteranenactiviteiten in het land bij te wonen. Door aandacht voor veteranen uit de eigen stad of dorp komt er meer begrip voor het offer dat veteranen gebracht hebben voor vrede, vrijheid en veiligheid. Het boekje “Verhalen van veteranen uit de Lopikerwaard” past daar heel goed bij. Net als de gastlessen veteraan-in-de-klas die in aanloop naar 4/5 mei gegeven worden op veel basisscholen in de Lopikerwaard. Ze was blij met het initiatief van de Stichting Veteranen Lopikerwaard. Het is belangrijk dat veteranen hun verhaal blijven vertellen, ook al vinden sommigen dat moeilijk en hebben ze soms een steuntje in de rug nodig.

Na afloop van de uitreiking was er op het stadskantoor (in klein gezelschap, met 1,5 meter afstand) een informeel gesprek tussen de minister, de burgemeester, twee bestuursleden van de Stichting Veteranen Lopikerwaard en journalist Otto Beaujon die de interviews in het boekje heeft opgetekend. De minister was zeer geïnteresseerd en het werd een gezellige bijeenkomst.