Veel belangstelling voor Oekraïnelezing

Op zaterdag 26 november vond in De Deel in IJsselstein de tweemaandelijkse veteranenborrel plaats. Deze keer gaf kol Bouwmeester, docent militaire strategie bij de Nederlandse defensie Academie, een zeer interessant presentatie over het ontstaan en de achtergronden van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Er was een grote groep veteranen en belangstellenden op deze actuele lezing afgekomen. En zij werden niet teleurgesteld. Ademloos luisterden ze naar de uitleg over de historie: hoe het al begonnen was met de Russisch-Georgische oorlog in 2008.
Daarbij steunde Rusland de autonome gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië gewapenderhand om onafhankelijk van Georgië te worden. Vervolgens bezette Rusland in 2014 de Krim en steunde de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Uiteindelijk leidde dit op 24 februari 2022 tot de oorlog met Oekraïne.

Kolonel Bouwmeester vertelde over de rol van de Wagner groep en de Mozart groep, en over de neiging van Rusland om de vijanden ten westen van Rusland over één kam te scheren met de Nazi’s.

Het was een interessante middag die afgesloten werd met een gezellige borrel. 

 

Voor wie meer wil horen over militair-strategische onderwerpen, zoals die worden onderwezen en onderzocht op de Nederlandse Defensie Academie is er de podcast “Pallas Athene – Oorlog en Vrede”.