19 veteranen uit de Lopikerwaard in boekje

De verhalen van negentien veteranen uit de Lopikerwaard zijn sinds deze week vastgelegd in boekvorm. Op donderdag 8 april heeft Bert Jansen, voorzitter van de Stichting Veteranen Lopikerwaard, het eerste exemplaar van het boek “Verhalen van Veteranen uit de Lopikerwaard” in een kleine ceremonie aangeboden aan de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, Hans Oosters, en aan de Inspecteur der Veteranen, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang.

In dit boek vertellen negentien veteranen hun verhaal. Vroeger militair geweest, of nog steeds. Negentien veteranen uit Woerden, IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Lopik. De oudste is 93 jaar oud, de jongste 34. Journalist Otto Beaujon interviewde hen. Ze zijn op vredesmissie geweest, of in een oorlog, of het schemergebied daartussen. Verhalen uit Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Libanon, de Golfoorlog, Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali. “Onuitwisbare herinneringen opgetekend in 19 zeer boeiende korte verhalen”, aldus de commissaris van de Koning.

 

Inspecteur der Veteranen generaal Frank van Sprang voegde daaraan toe: “Onze veteranen zijn het zichtbare bewijs dat leven in vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Het is belangrijk dat de verhalen van veteranen verteld worden. In dit boek staan negentien bijzondere en intense verhalen, die een periode van 76 jaar van oorlog en vredeshandhaving bestrijken. Ik hoop dat het boek gelezen zal worden door de jongere generatie, die er niet bij was, maar die wel wil weten hoe het was. Opdat we niet vergeten welke prijs we betalen voor onze vrede en veiligheid.”

Het boekje is een eerbetoon aan deze negentien, maar ook aan alle andere veteranen uit de Lopikerwaard die zich ingezet hebben voor vrede en veiligheid. De Stichting Veteranen Lopikerwaard heeft het jubileumjaar “75 jaar vrijheid” aangegrepen om dit boekje uit te geven. Nu het eerste boekje is uitgereikt, zullen binnenkort ook de burgemeesters van Woerden, Lopik, Oudewater, Montfoort en IJsselstein, allen ambassadeurs van de Stichting Veteranen Lopikerwaard, het boekje ontvangen.

Bekijk het filmpje van de uitreiking van het eerste boekje.

Project veteraan-in-de-klas
Op een groot aantal basisscholen in de Lopikerwaard wordt – in aanloop naar 4 en 5 mei – een gastles door een veteraan gegeven. Zo leren de kinderen wat veteranen hebben gedaan en waarom vrede en vrijheid zo belangrijk is. Het boekje wordt daarbij aan de groep 8 leerlingen uitgereikt. Hans Oosters: “Je kunt nooit te vroeg beginnen met kennismaken met de mensen die onze waarden verdedigen, ik juich dat van harte toe”.

Boekje afhalen
Komende week krijgen alle veteranen in de Lopikerwaard een coupon thuisgestuurd, waarmee het boekje gratis kan worden afgehaald bij de lokale boekhandels in Oudewater en Lopik (Read Shop), IJsselstein (Logica), Woerden (De Kler) en Montfoort (Mado). Daar is het boekje ook te koop voor €12,50. Ook kan het boekje besteld worden via de website. Meer informatie.

Het boekje en het educatieve programma konden tot stand worden gebracht dankzij bijdragen van het VSB Fonds Woerden, het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), Rabobank Utrechtse Waarden e.o. en Kiremko B.V.

 

Lees ook de artikelen in het AD (klik op het plaatje).