Dit jaar, precies 75 jaar na de bevrijding, herdenken we de oorlog thuis, maar hopelijk toch een beetje samen. Die boodschap brengt het Nationaal Comité 4 en 5 mei naar buiten in aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingdag. Het Comité roept iedereen op om dit jaar thuis mee te doen. Met het uithangen van de vlag, het zingen van het Wilhelmus en met het viering van de bevrijding via de digitale weg. De dodenherdenking op 4 mei vindt dit jaar vanwege het coronavirus sober en zonder publiek plaats. Iedereen herdenkt thuis de inwoners en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
In de meeste gemeenten zal de burgemeester op 4 mei aan het begin van de dag een krans leggen bij het monument. Later op de dag hebben belangstellenden de gelegenheid om (alleen of in groepjes van twee) ook bloemen te leggen. De Stichting Veteranen Lopikerwaard zal in Woerden, IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Lopik (Jaarsveld) een krans leggen namens de veteranen. De krans in Woerden wordt samen met de Bond van Wapenbroeders gelegd; de krans in IJsselstein samen met het Veteranencafé IJsselstein.
LOPIK: Kranslegging en toespraak burgemeester
Op 4 mei leggen burgemeester Laurens de Graaf, wethouder Johan van Everdingen en wethouder Gerrit Spelt een krans bij de oorlogsmonumenten in Benschop, Jaarsveld en Lopik-dorp. Dit alles gebeurt op een wijze die recht doet aan eerbied en respect en met de inachtneming van de 1,5 meter afstand.
Burgemeester Laurens de Graaf zal de gevallenen herdenken in een online toespraak. Deze toespraak wordt samen met beeldmateriaal van de drie kransleggingen gepubliceerd via onze website www.lopik.nl en onze social-mediakanalen Facebook, Twitter en Instagram.
IJSSELSTEIN: kranslegging burgemeester
Op 4 mei legt de burgemeester van IJsselstein, Patrick van Domburg, een krans bij het monument in het Kroneburgplantsoen. Later op de dag zullen de Stichting Veteranen Lopikerwaard en het Veteranencafé IJsselstein ook een krans leggen. Van beide momenten zullen opnames worden gemaakt, die vanaf 20.00 uur zullen worden uitgezonden via Facebook en website van de Oranjevereniging http://www.orvij.nl/dodenherdenking en via Facebook en website van de gemeente en www.inijsselstein.nl.
WOERDEN: kranslegging burgemeester
In Woerden wordt de officiële krans gelegd door de vertegenwoordiger van het 4/5 mei comité en burgemeester Victor Molkenboer. Later op de dag zullen vertegenwoordigers van de Stichting Veteranen Lopikerwaard en de Bond van Wapenbroeders een gemeenschappelijk bloemstuk leggen op de Algemene Begraafplaats.
OUDEWATER: kranslegging burgemeester en bloemen op oorlogsgraven
Op 4 mei leggen burgemeester Wim Groeneweg en de voorzitter van het 4-5 mei comité in de ochtend een krans bij het monument aan de Waardsedijk. Het tijdstip wordt niet bekend gemaakt. Eenieder die dit wil kan in de loop van de dag een krans of bloemstuk bij plaatsen en een moment stilte in acht nemen. Dat zal ook de Stichting Veteranen Lopikerwaard doen. Verder zorgt het 4 -5 mei comité ook dit jaar voor bloemen op de graven van de oorlogsvliegers en de Oudewaterse gevallenen in de oorlog die op de beide begraafplaatsen begraven zijn.
Om 20.00 uur zal er dus geen activiteit zijn bij het monument. De Oudewaterse bevolking wordt dringend verzocht dan thuis te blijven. Rond het tijdstip van 20.00 uur wordt via MidlandFM en andere kanalen een kort programma uitgezonden dat al eerder wordt opgenomen en waarin een toespraak van onze burgemeester is opgenomen, waarin onze stadsdichter een eigen gedicht voordraagt, muzikaal intermezzo, voorlezen van de namen van alle Oudewaterse gevallenen, moment van stilte, het Wilhelmus, etc.
MONTFOORT: kranslegging burgemeester
Ook in Montfoort leggen de burgemeester, mevrouw Petra van Hartskamp-de Jong en de voorzitter van het 4-5 mei comité een krans bij het monument op het Kasteelplein. Later op de dag zal namens de Stichting Veteranen Lopikerwaard een krans gelegd worden door twee veteranen. Ook in Montfoort zullen er geen toeschouwers aanwezig zijn.
Oproep om te vlaggen op 4 en 5 mei
4 mei
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt Nederland om op Dodenherdenking, 4 mei, de vlag de gehele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid vanuit huis worden stilgestaan bij de Dodenherdenking. De nationale driekleur mag vanaf zonsopgang (06.01 uur) worden gehesen. Het is gebruikelijk dat u de vlag neerhaalt voor zonsondergang (21.10 uur).
5 mei
Op Bevrijdingsdag, 5 mei, hangt de vlag de gehele dag in de top. Bij zonsopgang wordt de vlag gehesen en bij zonsondergang wordt de vlag neergehaald.
Oproep Taptoe-Signaal op 4 mei om 19.58 uur
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt alle mensen met een blaasinstrument – waaronder zowel houtblaasinstrumenten zoals klarinetten, saxofoons, fagotten en hobo’s, als koperblazers zoals trompetten en trombones – uit om het Taptoe-signaal op 4 mei om 19.58 mee te blazen vanuit huis, balkon of tuin. Het basistempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19.58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte. De bladmuziek voor verschillende blaasinstrumenten is te vinden op de website van het Nationaal Comité. Daar kunt u ook bekijken en luisteren hoe een solo-trompettist van de Marinierskapel het signaal speelt.