Documentaire Srebrenica op NPO 2

Documentaire: Srebrenica – De Machteloze missie van Dutchbat.

Op maandag 6 juli, op dinsdag 7 juli en woensdag 8 juli wordt een aangrijpende driedelige documentaire over het drama van Srebrenica uitgezonden op NPO 2. De uitzendingen beginnen om 20.35 uur. Als bestuur van de SVL willen we deze documentaire graag onder uw aandacht brengen.

SREBRENICA
Srebrenica is een stad in Bosnië-Herzegovina. Gelegen in een vallei.
De stad is bekend geworden door de grootste genocide van Europa, die plaats vond ten tijde van de vredesmissie UNPROFOR van 1993 tot 1995 van de Verenigde naties, waaraan ook Nederland deelnam.

Toen in Bosnië en Herzegovina de spanningen tussen de bevolkingsgroepen opliepen, lag Srebrenica op de grens tussen bevolkingsgroepen. Serviërs en moslims kwamen tegenover elkaar te staan en al snel bezat elk dorp een eigen gewapende burgerwacht.

SAFE HEAVEN     
In 1993 werd Srebrenica door Servische eenheden dusdanig bedreigd dat de stad door de Verenigde Naties werd uitgeroepen tot het eerste “veilig gebied” in het Bosnische conflict. De Nederlandse militairen van Dutchbat hadden opdracht gekregen in deze  “Safe Heaven” voor de veiligheid te zorgen. Moslims uit de regio zochten hier vervolgens een veilig heenkomen, hetgeen leidde tot sterke overbevolking en een tekort aan voedsel en medische zorg. In 1995 herbergde Srebrenica tien keer zo veel inwoners als aan het begin van het conflict, en het stadje was hier niet op berekend.

Op 11 juli 1995 forceerden Servische troepen onder bevel van generaal Ratko Mladić met tanks de toegang tot de stad en deporteerden en vermoordden ca. 8000 moslimmannen en -jongens. Dutchbat vroeg tevergeefs om luchtsteun.

Nu 25 jaar na de val van de moslimenclave Srebrenica is deze gebeurtenis voor Bosnië, maar ook voor Nederland en in het bijzonder voor de Nederlandse Dutch­batters nog altijd een groot trauma.

DOCUMENTAIRE OP NPO 2
De journalist en historicus, Coen Verbaak, bekend van “onze jongens op Java”, heeft een drieluik gemaakt onder de titel Srebrenica – De Machteloze missie van Dutchbat. Hij gaat daar in op de de oorzaak, de schuldvraag en de impact. Dat doet hij samen met Dutchbatters die in 1995 betrokken waren bij de gebeurtenissen.

Deze aangrijpende documentaire wordt uitgezonden op maandag 6 juli, op dinsdag 7 juli en woensdag 8 juli op NPO 2 om 20.35 uur.
Als bestuur van de SVL willen we deze documentaire graag onder uw aandacht brengen.

Terugkijken?
Deel 1: De Aanloop   https://www.bnnvara.nl/srebrenica/videos/544756
Deel 2: De Val            https://www.bnnvara.nl/srebrenica/videos/544752
Deel 3: De Nasleep   https://www.bnnvara.nl/srebrenica/videos/544748