Engelse vliegtuigbemanningen geëerd in Montfoort

Op woensdag 29 juni 2022 zijn in Montfoort op het Blokland en de Mastwijkerdijk twee monumenten onthuld voor de omgekomen bemanningen van twee Engelse Stirling bommenwerpers die op 29 juni en 4 februari 1943 op deze locaties crashten. 79 jaar na dato werden beide monumenten onthuld, in bijzijn van o.a. enkele nabestaanden van de bemanningen, burgemeester van Hartskamp, Comité Memorials Montfoort, Scouting Montfoort, binnen - en buitenlandse militaire officieren, de Bond van Wapenbroeders, de Stichting Veteranen Lopikerwaard en het comité 4 en 5 mei.

Het was een waardige onthulling die op veel belangstelling van het publiek mocht rekenen. Rond de klok van 12.10 uur vloog er een Harvard enkele malen laag over het monument op de Mastwijkerdijk, voorafgegaan door de politiehelicopter die een fly-by maakte.

Na enkele toespraken werden er ook kransen gelegd op beide locaties. Jeroen Heuts en Frits Rosner legden een krans namens alle veteranen uit de Lopikerwaard. De nabestaanden legden ook kransen en werden na afloop, samen met andere VIP's per touringcar naar het St. Josephgebouw gereden voor een lunch en de opening van de tentoonstelling van Memorials Montfoort over de bemanningen, de vliegtuigen en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

Foto’s: Bert Jansen, Jaishree Heuts-ten Hoopen en Jeroen Heuts.

Zie ook het artikel in het AD.