IJsselsteinse veteraan Rick Torenstra wint Audrey Hepburn trofee tijdens Grebbeberg Masters

Foto: RTV Utrecht / Anita Sara Nederlof

Foto: RTV Utrecht / Anita Sara Nederlof

Op 20 juni vond de Grebbeberg Masters plaats, een jaarlijks sportief evenement voor militairen en veteranen. Anderhalf duizend defensiemedewerkers sporten een dag lang met en voor hun gewond geraakte collega’s. Ook uit de Lopikerwaard hebben verschillende veteranen en militairen hieraan deelgenomen. De IJsselsteinse veteraan Rick Torenstra – bekend van de lezing die hij vorig jaar oktober gegeven heeft in Lopik – heeft hierbij de Audrey Hepburn Trofee ontvangen.

Audrey Hepburn Trofee

Sinds 1968 wordt door de de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) aan een sporter of organisatie die zich verdienstelijk maakt op het terrein van de gehandicaptensport, de Audrey Hepburn Trofee uitgereikt. Deze trofee is genoemd naar de befaamde actrice Audrey Hepburn die een hechte band met de BNMO had. De inmiddels overleden actrice heeft destijds met haar fondsenwerving een belangrijke bijdrage geleverd aan wat nu zorgcentrum de Basis is en stemde in met het verbinden van haar naam aan de trofee.

Grebbeberg Masters

Bijna 1500 militairen van alle krijgsmachtdelen leveren een sportieve prestatie door te fietsen, te mountainbiken en hard te lopen op recreatieterrein De Kwintelooyen in Rhenen. Zij zamelen daarmee geld in dat wordt gedoneerd aan drie goede doelen die gerelateerd zijn aan het thuisfront van en aan gewond geraakte militairen. Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting HEART (His/Hear Energy Always Remains Tangible) die ondersteuning levert aan families van omgekomen militairen. Een tweede deel van de donaties is bestemd voor de Stichting Centrum 45; deze stichting zet zich in voor de behandeling van getraumatiseerde militairen en hulverleners. De derde organisatie die in aanmerking komt voor een donatie is de stichting Ondersteuning Veteranenactiviteiten. Deze stichting helpt veteranen door financiële hulp te bieden voor het organiseren van activiteiten die de samenleving en de veteranen met elkaar verbinden.

Zie ook https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1936107/grebbeberg-masters-brengt-veteranen-samen.html