VETERANENLEZING EN “BLAUWE HAP” IN OUDEWATER

De Stichting Veteranen Lopikerwaard organiseert op zaterdag 21 september vanaf 16.00 uur een Veteranenlezing met aansluitend de traditionele “blauwe hap” en barbecue in Tjonkie in Oudewater. Spreker is luitenant-kolonel Gwenda Nielen over “Militair & Thuisfront” en haar ervaringen op uitzending in Irak en Afghanistan.

Gwenda Nielen

Luitenant-kolonel Gwenda Nielen is in 1999 begonnen op de KMA in Breda. Ze is officier bij de geneeskundige troepen en gespecialiseerd in sociologie, gedrag en innovatie. Ze noemt zichzelf avonturier en levensgenieter.

Gwenda heeft in 2005 deelgenomen aan de missie SFIR 5 in Irak, als stafmede­werker bij het contingentscommando. In 2007 was ze CIMIC-officier bij het Provincial Recon­struction Team (PRT) bij de Task Force Uruzgan (TFU2) voor de missie ISAF in Uruzgan, Afghanistan. Met meerdaagse patrouilles en  kleinschalige projecten in de provincie Uruzgan probeerde het PRT de situational understanding en freedom of movement te vergroten. In 2010-2011 heeft Gwenda onbetaald verlof genomen om als partner van een VN-militair mee te gaan naar Syrië. In 2016 was ze uit­gezonden naar Mazar-e-Sharif (Afgha­ni­stan). Daar werkte ze voor de NATO-missie ‘Resolute Support’ aan strategische commu­nicatie. Het gaat dan om consi­stente en coherente communicatie in beeld, woord en daad, met name gericht op de lokale bevolking.

Militair en Thuisfront

In haar lezing neemt Gwenda ons mee naar haar ervaringen als uitgezonden militair, maar ook als thuisfront tijdens de uitzen­dingen van haar partner. Ze verhaalt over haar avonturen in Irak en Uruzgan, en over hoe ze de avonturen van haar partner in Uruzgan thuis mee­beleefde. Over op uit­zending gaan ter­wijl je een dochter thuis hebt en over thuis zijn met je dochter terwijl je partner op uitzending is.

De lezing van Gwenda gaat over ervaringen delen, dichterbij elkaar komen maar ook over afstand. Over wat al die ervaringen haar hebben gebracht en hoe het haar heeft gemaakt tot wie ze nu is. Over ‘de veteraan’. Over beeldvorming. Over trots.

Voor wie?

De bijeenkomst is toegankelijk voor veteranen uit de Lopikerwaard en hun partners. Ook andere belangstellenden zijn welkom. De lezing vindt plaats in Tjonkie, Touwslag 2 in Oudewater, op zaterdag 21 septem­ber vanaf 16.00 uur. Na afloop van de lezing kunnen de veteranen onder het genot van een drankje elkaar ontmoeten en erva­rin­gen uit­wisselen. Aansluitend is er een nasibuffet en de satéstokjes kunnen op de barbecue.

Programma
1600                  Ontvangst
1630 – 1730    Lezing door Gwenda Nielen
1730 – einde    borrel en aansluitend nasibuffet met saté­stokjes op de barbecue

Aanmelden

Wilt u deze bijeenkomst bijwonen geef u dan vóór 8 september op via info@veteranen-lopiker­waard.nl. Aan de deelnemers wordt een bijdrage in de kosten gevraagd van € 5,00 per persoon voor veteranen en € 7,50 per persoon voor partners en andere niet-veteranen.

Veteranen uit de Lopikerwaard die slecht ter been zijn en er op eigen gelegenheid niet kunnen komen, kunnen zich bij hun aanmelding ook opgeven voor gratis vervoer, ongeacht uit welke Lopikerwaard gemeente je komt. De Stichting Veteranen Lopikerwaard werkt hierin samen met de SWOM en met de Vrijwillige Hulpdienst Oudewater voor het vervoer.

Tot ziens op 21 september!