ZATERDAG 27 JUNI: NEDERLANDSE VETERANENDAG IN AANGEPASTE VORM

Door de coronacrisis is de Nederlandse Veteranendag, zaterdag 27 juni 2020, in Den Haag dit jaar alleen in de Ridderzaal en op tv.

Dit jaar wordt de Veteranendag in aangepaste vorm georganiseerd, met een programma van 45 minuten in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Het programma wordt live uitgezonden door de NOS. Er worden verder geen fysieke evenementen of activiteiten georganiseerd.

Op deze manier geeft het Nationaal Comité Veteranendag, in samenwerking met de NOS, invulling aan de Nederlandse Veteranendag met als doel dat Nederland toch het jaarlijkse ‘dankjewel’ voor onze veteranen kan mee-beleven.

Uitzendingen

NOS. Het programma wordt door de NOS integraal live uitgezonden van 12.45 tot 13.45 uur op NPO1. In de avond zendt de NOS een samenvatting uit van 19.15 tot 19.45 op NPO2.

Omroep WNL. WNL besteedt haar reguliere zaterdaguitzending volledig aan veteranen en de Veteranendag. De uitzending loopt van 16.00 – 18.00 uur op NPO Radio 1.

Online. Het hele programma kan ook worden gevolgd via veteranendag.nl

Veteranen

In het programma staan de verhalen van vier veteranen centraal, zoals die van Maaike, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis en Dennis, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte. Hij treedt ook op (zang) in de Ridderzaal. Daarnaast Rick, gewond geraakt in Afghanistan, lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik, indertijd vijf jaar lang ingezet in NL-Indië. Zij worden in beeldreportages getoond en vertellen in de Ridderzaal over hun ervaringen.

Vereniging Dragers Militaire Dapperheids­onderscheidingen

Verder is aanwezig majoor Frans Erkelens, voorzitter van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen vanwege het 50-jarig bestaan van deze bijzondere vereniging.

Rick en Frans zijn bekenden: beiden hebben ze een keer een lezing verzorgd voor de veteranen in de Lopikerwaard.

 

Witte anjer

De Nederlandse bevolking wordt gevraagd op Veteranendag, zaterdag 27 juni, een witte anjer te dragen als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. Klik hier voor de betekenis van de witte anjer.